Tax Forum 2022: Οι αλλαγές των τελευταίων ετών στο φορολογικό σύστημα, οι επενδύσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εφαρμογή κριτηρίων ESG ανάμεσα στα θέματα του συνεδρίου

Οικονομικές Ειδήσεις

Οι σημαντικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα και οι αποδόσεις τους αλλά και η εξέταση της προόδου σε θέματα επενδύσεων, ψηφιακού μετασχηματισμού και εφαρμογής των κριτηρίων ESG τονίστηκαν στο συνέδριο TAX FORUM που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο χορηγός της οποίας, μεταξύ άλλων ήταν και το Taxheaven.

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Χρήστος Σταϊκούρας: Πρωταθλητές στις δημόσιες επενδύσεις το 2022 – Μεγάλες και συνεχείς μειώσεις φόρων

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας μιλώντας με τον πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Μπακατσέλο, τόνισε ότι η Ελλάδα με τις επενδύσεις των τελευταίων ετών αναμένεται να είναι πρωταθλήτρια στις δημόσιες επενδύσεις στην Ευρώπη μέχρι το 2024. «Στόχος μας είναι η υψηλή ανάπτυξη και η διατηρησιμότητα των μεγεθών». Η Κυβέρνηση υλοποίησε τις φορολογικές της υποσχέσεις, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και επεσήμανε ότι «θα μπορούσαμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τους φόρους αλλά είχαμε τις γνωστές δυσκολίες» (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία). Σε ερώτηση εάν προτιμά τα επιδόματα αντί για τις φορολογικές μειώσεις, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι δεν είμαστε ‘κυβέρνηση επιδομάτων’. Μειώσαμε συνολικά 68 φόρους. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με μόνιμες (τα τελευταία χρόνια) μειώσεις φόρων.
Ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύθηκε ότι την 2η τετραετία (εάν εκλεγεί κυβέρνηση της ΝΔ) θα συνεχιστεί η πολιτική μείωσης φόρων. Αναφερόμενος στην επενδυτική βαθμίδα, τόνισε ότι θα προέλθει πάνω στην υψηλή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών και στη δημοσιονομική εξυγίανση.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις του 2022 ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι θα έχουμε ανάπτυξη 5,6% το 2022 ενώ του χρόνου οι προβλέψεις είναι, ότι θα διαμορφωθεί στο 3πλάσιο του μέσου όρου της Ε.Ε. Η ελληνική οικονομία έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα, αν και το β’ εξάμηνο δεν ήταν τόσο καλό όσο το α’ εξάμηνο 2022.
Το χρέος είναι βιώσιμο και υπάρχουν ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα στη χώρα ενώ μέχρι το τέλος 2023 το χρέος θα μειωθεί κατά 14%. Για τον πληθωρισμό το 2023 εκτίμησε ότι θα μειωθεί στο 5%. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, είπε ότι λόγω πιέσεων στις ξένες οικονομίες το 2023 δεν θα είναι τόσο καλό όσο το 2022 αλλά ίσως θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2019.
Για το 2023, ο κ. Σταϊκούρας είπε «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με στοχευμένες ενισχύσεις, μειώσεις φόρων και εισφορών.» Αναφερόμενος στις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι διογκώνει το ιδιωτικό χρέος και ότι με την πολιτική της κυβέρνησης περιορίστηκαν οι κίνδυνοι

Απ. Βεσυρόπουλος: Μείωση φόρων και επίλυση προβλημάτων εν μέσω κρίσης

Την αναβάθμιση της φορολογίας στην Ελλάδα και την αύξηση της αποδοτικότητας τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Φορολογικής πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος στη συζήτησή του με τον υπεύθυνο οικονομικών εργασιών της Παπαστράτος κ. Γιάννη Αθανασιάδη. Ο κ. Βεσυρόπουλος επεσήμανε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πολλαπλών κρίσεων (πανδημία, πόλεμος Ουκρανίας, εκτίναξη πληθωρισμού) που φαίνεται μέσα από την άνοδο της Ελλάδας στους δείκτες φορολογικής ανταγωνιστικότητας.
Ο κ. Βεσυρόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% και σε 9 μέτρα που έχει προωθήσει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των χαμηλότερων εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων. Τα μέτρα ανήλθαν σε 43 δις ευρώ εκ των οποίων τα 8,3 δις ευρώ κατευθύνθηκαν στις επιχειρήσεις εν μέσω κρίσης. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό 2023 τόνισε ότι θα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός χωρίς ενισχυμένη εποπτεία και προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 9,1% στα 54,9 δις ευρώ. Σημαντική εξέλιξη είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα φυσικά πρόσωπα μέσα στο 2023 ενώ θα παραταθεί η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για συγκεκριμένους κλάδους όπως ισχύει σήμερα, μέχρι και το 2024. Σε ό,τι αφορά την φορολογία φυσικών προσώπων, ο κ. Βεσυρόπουλος δήλωσε η μείωση των φόρων το 2022 σε σχέση με το 2018 ανήλθε στα 920 εκατ. ευρώ. Επίσης σημαντική θεωρείται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος στις επιχειρήσεις εάν αυξήσουν τους εργαζόμενους, μία κίνηση που ουσιαστικά στοχεύει στη μείωση της ανεργίας.
Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στα θέματα εκσυγχρονισμού φορολογικής διοίκησης, την προώθηση της ηλεκτρονικής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών και την παράταση της επίλυσης εκκρεμοδικίας φορολογικών υποθέσεων μέχρι τον Δεκέμβριο 2022 (από τον Ιούλιο 2022). Στάθηκε επίσης στην επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ στις επιχειρήσεις μέσα σε 10 ημέρες.

Μανώλης Μαστρομανώλης (Γ.Γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας)

Ο κ. Μαστρομανώλης μιλώντας με τον υπεύθυνο της Επιτροπής Φορολογίας του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Κώστα Σφακάκη, δήλωσε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την ΑΑΔΕ και ότι τα θέματα που αντιμετωπίζουν εστιάζουν κατά 40% σε θέματα φορολογίας και 60% σε θέματα δημόσιας περιουσίας. Επεσήμανε την ανάγκη για προώθηση του κώδικα φορολογικών διαδικασιών περιουσίας (ανάγκη φορολογικής σαφήνειας) καθώς και την προώθηση φορολογικών κινήτρων (ειδική αναφορά στην φορολογία εταιρικών μετασχηματισμών).
Αναφέρθηκε επίσης στην ταχύτατη προσαρμογή στις οδηγίες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ και εστίασε στην νομοθεσία για τα διακατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου καθώς και σε θέματα υποδομών (αιγιαλό, βιομηχανικοί λιμένες κ.λπ).

Γιάννης Σμυρλής (Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, στο Υπουργείο Εξωτερικών)

Ο κ. Σμυρλής στάθηκε ιδιαίτερα στη διαχείριση της κρίσης και τόνισε ότι είχαμε ρεκόρ εξαγωγών (40 δις ευρώ) στο 9μηνο 2022. Αναφέρθηκε στον τρόπο που διαχειρίστηκε το ελληνικό κράτος το πρόβλημα με τις γούνες στην περιοχή Καστοριάς – Κοζάνης που ξέσπασε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Εξωτερικών βρήκε αγορά στην Κορέα και έτσι περιορίστηκε το πρόβλημα.
Ο κ. Σμυρλής εστίασε ιδιαίτερα στη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, στη μεγάλη επιτυχία του τουρισμού το 2022 και στη μεγάλη σημασία που θα έχει η επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία. Τέλος έκανε αναφορές στο brain gain και τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από το εξωτερικό για τουρισμό, real estate, Data Center, Φαρμακευτικές, logistics.

Πηγή:Taxheaven.gr